maxresdefault (36)Man trenger ikke så mye utstyr om man skal orientere. Det holder at man har på seg joggetøy som dekker ben og overkropp, og at man har fornuftige sko, som egner seg for løping i ullent terreng. Det finnes egne joggesko for orientering, men dette er ingen nødvendighet. Dette er myke joggesko som kan likne om fotballsko for kunstgress, siden de har små knotter under, eller en grov såle som gir godt feste.

Hærens militærstøvler egner seg forresten fremragende som orienteringssko når man skal ut i skogen. Sålen er myk og gir godt fotfeste, slik at man ikke gjør seg selv vond, og den høye kanten, sammen med snøringene sikrer til en viss gras mot at du tråkker over, og holder bena relativt tørre. Om du følger tipset må du sørge for at støvlene er gått inn før du legger ut på tur, og du bør følge instruksen om å bruke doble ullsokker i støvlene, for å beskytte føttene mot for mye svette, blemmer og skrubbsår. Det fungerer faktisk helt fremragende.

Hva slags kompass bruker man?

Kompasset er selvfølgelig en viktig del av det hele, og det er vanlig å bruke et vanlig oljekompass med dreibar boks, og en gjennomsiktig linjal som hjelper med å sikte inn på neste løperetning. Tommelkompass er et mindre alternativ, hvor man bruker tommelen for å sikte inn retningen. Det holder for små områder, så lenge man vet hva man gjør.

Kart for orientering

Vanligvis får man kartet når man deltar på et stevne. Det brukes kart med stor målestokk, mellom 1 til 5 000 og 1 til 15 000, alt ettersom hvilken konkurranser man deltar i. Det er mulig å kjøpe kart i sportsforretninger, eller å bestille dem online. Landsforbundet for Orientering hjelper deg gjerne med å finne kart over områder i nærheten av der hvor du bor.